Made in Helsinki

09.05.2022

S.U.F (Sarpaneva Ühren Fabrik) on toiminut lähes 20-vuotta Helsingissä. S.U.F on Stepan Sarpanevan toinen kellobrändi, joka työllistää useita kelloseppiä Mestaritalon työhuoneella.

Käsityön ja muotoilun liitto

S.U.F:n kellot ovat erittäin korkeatasoista käsityötä, laadun suhteen ei tehdä kompromisseja. Materiaalit ja kellon osat ovat tarkoin valikoituja. Teräs on kotimaista, aikaa ja kulutusta kestävää. Kutakin kellomallia valmistetaan rajoitettu erä. Se, laadukas muotoilu ja materiaalivalinnat tarkoittavat, että kellojen arvo säilyy tai kasvaa ajan kuluessa.

S.U.F muotoilua inspiroi uudet haasteet ja lähtökohtana on, että kelloja voi käyttää joka päivä. Kellojen muotokieleen ovat vaikuttaneet Stepan Sarpanevan lapsuuden ja nuoren pojan mielenmaisema, Korkeajännitys -sarjakuvat, ja legendoiksi nousseet moottoriurheilun suomalaiset sankarit. Sisulla on myös paljon tekemistä S.U.F kellojen parissa, se liittyy kellojen perinteiseen valmistamiseen ja ideoihin niiden takana.

Tällä hetkellä muotoilussa on tehty 180 asteen käännös ja on palattu juurille. Tästä uusin kellomalli, 180, onkin saanut nimensä. Tuotteita joutuu jonottamaan, sillä tilauslistat ovat täynnä vuoteen 2024 asti. Se on hyvin harvinaista suomalaiselle pienvalmistajalle, jonka suurin valtti on perinteinen kellosepäntyö.

 

Rannekellot kiinnostavat

Rannekellojen suosio on kasvanut viimevuosina paljon, ne ovat taas muodikkaita. Niiden hankintaa suunnitellaan huolella ja kelloja pidetään myös investointikohteena. Rannekelloharrastajilla on ”kiippereitä”, eli kelloja, joista ei haluta luopua. Suomalaisella rannekelloharrastajalla on usein monta rannekelloa ja kellobokseja esitellään mieluusti muille. S.U.F kelloista on tullut monen suosikki.

Arvot, joihin eittämättä kuuluvat intohimo perinteiseen kellon valmistukseen, laatu ja suomaisuus vakuuttavat yleisöä. S.U.F:lta Ville Arzoglou kertoo, että asiakkaat arvostavat käsityötä ja suomalaista tekemistä. Sarpanevan kellot ovat ne, jotka herättävät esteettisyyden ja kotimaisuuden takia mielenkiintoa. Osa asiakkaista on seurannut pitkään Stepanin työtä ja samalla haudutellut kellon ostoa. Kun aika on kypsä, on tehty ostopäätös, nimenomaan S.U.F kellosta.

Aki keskitalo kuvaa S.U.F kellojen merkitystä itselleen seuraavasti: ”S.U.F Helsingin kellot

Vetehinen Mo Coppoletta II. Kuva. S.U.F. Helsinki

ovat mielestä puettavaa käyttötaidetta aidoimmillaan ja parhaimmillaan. Miehellä on rajattu valikoima arkikoruja käytössään ja kellot ovatkin mitä eniten juuri tuota – S.U.F

Helsinki kellon laittaminen ranteeseen on statement jo itsessään. Ne ovat rohkeita, rouheita ja uskaltavat sanoa ”olen täällä”. Arjessa harvoin kukaan kiinnittää huomiota siihen, mitä ranteessa on, mutta kun kiinnittää, niin ovat nämä loistava syy avata keskustelu. 

 

Sitoudun ylipäänsä tuotteisiin, joilla on vahva ja tarina takana ja näissä Stepanin kelloissa sitä ehdottomasti on. On myös aina elämys, kun pääsee Pajalla käydessään vaihtamaan ajatuksia kelloista ja yleisesti maailman menosta itse kellot ideoineen ja valmiiksi rakentaneen mestarin ja hänen tiiminsä kanssa – nuo hetket sitouttavat entistä vahvemmin brändiin. 

 

Kellomakuni on myös vuosien varrella elänyt, kypsynyt ja suuntautunut viime aikoina vahvemmin S.U.F Helsinki-kelloihin. Se, että tiedän kuka kelloidean takana on, missä kello on valmistettu ja kuka sen on kasannut sekä tieto siitä, että tämä kello on yksi harvoista olemassa olevista, on minulle tärkeää. Odotankin aina innolla, että mistä Stepan ammentaa seuraavan kellonsa inspiraation.” 

 

Tämä kielii siitä, että asiakkaat ovat sitoutuneita. S.U.F kellojen ympärille on muodostunut oma fanikuntansa, joka haluaa osoittaa kuuluvansa S.U.F perheeseen. Harvoin suomalaisella käsityövalmistajan tuotteilla on oheistuotteita varsinaisen tuotteen ja sen arvon lisäksi tarjolla. Fanit voivat hankkia kassin, pipon, lehden ja T-paidan.

Ilman kohtaavia arvoja tai kiinnostavaa muotoilua ei fanikuntaa synny. S.U.F tarjoaa asiakkailleen yhteisön, johon halutaan kuulua ja tarinat, joihin halutaan samaistua.

 

Näyttelyn kellot ovat kronologisesti esillä

Näyttelyssämme kellot ovat esillä kronologisesti niiden valmistusajankohdan mukaan. Ensimmäinen S.U.F:n kello Ässä valmistui 2003. Siinä on käsin kaiverrettu logo ja kellot ovat numeroituja.

Paroni Chronograph. Kuva: S.U.F. Helsinki

Moottoripyöräilijä Jarno Saarisen huikeat suoritukset innostivat Paronin muotoilua. Paronista onkin tullut yksi S.U.F ikonisimmista malleista. Paroni tuoteperheeseen kuuluu kaksi mallia (1st ja 2 nd generation) ja yksi kronografi, jota on tehty 26 kpl.

 

 

Näitä seuraavat:

  • Komentaja – Fieldwatch eli kenttäkello
  • The Meister – Kalle Palander edition,
  • The Flying Finn – High Speed Sport Watch,
  • Skeleton,
  • Lääkäriliitto – 100-vuotisjuhlakello,
  • Helsinki – The World Design Capital 2012,
  • Myrsky – lentäjänkello ja
  • Vetehinen – sukeltajankello

Esillä on myös joitakin erikoisuuksia ja ennen näkemättömiä kelloja.

Näyttelyssä on esillä osiin purettu Paroni, jonka jokainen osa on nähtävillä. Usein kelloissa on yli 200 pientä osaa, joita käsitellään erikoistyökaluin hyvin puhtaissa tiloissa. Perinteisin kellosepän menetelmin valmistettuja kelloja kannattaa huollattaa, jotta kestävät käytössä sukupolvien ajan. S.U.F kellot on tehty kestämään isältä pojalle.