Matti Mattsson

Kuva: Matti Mattsson, kuvaaja Jaakko Kilpiäinen 2017

Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Kuvaus

Pohjakoulutukseni ja työkokemukseni:   

Opettaja Kansasin yliopisto, 1996 

Opettaja taideteollinen korkeakoulu, 1983-1992 

Taideteollinen korkeakoulu, 1981 

Kultaseppä, Lahti, 1975 

Oman pajan laitoin opiskeluaikana Heinlammin kansakouluun 1972, missä työskenteli taiteilijoita. Omat työt valtasivat koulutyöni ja myöhemmin sain tietää että olivat harkinneet erottaa koulusta, kun intoni suuntautui pois koulun opetuksesta. Opettajani Olli Auvinen oli sanonut, että hänestä tuntuu, että tästä tulee vielä jotain. Vuokrasin kesäpajaksi opiskeluaikana Mukkulan kartanon portinvartijan pienen tornin. Siellä olin vapaa. Laitoin kyltin tornin viereen. ”OPEN ALMOST ALWAYS”. Mukkulan leirintäalue oli lähellä ja kaiken maailman ihmisiä tuli ja yllättäen osti messingistä ja rantakivistä tehtyjä korujani. Minulla oli vuokrasopimus Lahden kaupungilta; 50 markkaa kesä. Vuokrasin tornin alakerran Ystävälleni Juuso Heikkilälle. Asuin kesän pajassa, kulut olivat pienet. Tyttöystäväkin muutti siihen. Ulkopuolella oli nuotiopaikka, siinä oli hyvä jutella ja paistaa silakoita. Kun valmistuin, olin iloinen, kun olin kaikesta vapaa ja työkalut omassa pajassa. Tekeminen on jatkunut ja pajan olen siirtänyt tällä hetkellä 44 kertaa. Koulussa ja Portinpielen pajassa olen oppinut ammatin perusteet ja niillä taidoilla olen kiertänyt maailmaa ja tyytyväisin Suomessa. 

 

Mistä saat inspiraatiota?  

Visalasku ja muut laskut suurin innoittaja. 

 Alusta asti ihmiset ovat tuoneet pajaani kaikenlaista materiaalia. Laitan ne esille ympärilleni ja teen keskellä niistä koruja, kelloja ja esineitä. Iltaisin piirrän uusia töitä, kun katselen televisiota ja päivisin teen ne todeksi pajassa. Kun menen syömään, laitan pajan oveen kyltin: ”SYÖMÄSSÄ JA PÄIVÄUNILLA”. Nukun aina kun se on mahdollista, työt luistaa paremmin ja ideat nousee alitajunnasta. 

Luotan että pärjään, olin sitten Kiinassa tai Amerikassa tai sillä välillä. Muutin uuteen pajaan vanhaan tupaan Kuopion Korttelimuseoon 1.1.2017. Ympäristön asukkaat tuovat rikkinäisiä esineitä ja kysyvät mitä nyt tarvitsen. Kerron että mehumaijoja, alumiinisia kattilankansia (Sininen kansi ihanin), uunivuokia, espressopannuja, kolikoita ja vanhoja käsityökaluja. 

 

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja töissäsi?  

Teen yhtä aikaa kolmea työtä, kun en ole varma siirryn viereiseen työhön ja kun niska ja jalat puutuu, siirryn takomaan ja sahaamaan rautasahalla. Teema on liikkua työssä ja saan siitä voimaa. 

 

Tällainen on työmatkani: 

 Lyhyt, korttelimuseo on tien toisella puolella.  

 

Mikä on sinulle paras aika työskennellä? 

 Ajalla ei ole niin merkitystä. Kun avaan pajan oven alan laulamaan ja aloitan työt. Kun työpäivä ohi pajassa, teen välillä pienen videon valmistuneesta työstä tai työvaiheesta. Vaikka olen jo käsin tekemisestä väsynyt, niin videon tekeminen piristää uudella tavalla. 

 

Milloin nautit työstäsi? 

Kyllä tekeminen on syvää tyytyväisyyttä. 

 

Milloin et nauti työstäsi?  

Rahahuolet syövät nautintoa työstä. 

 

Työhuoneeni kolme tärkeintä esinettä + perustelut:  

Rautasahat, vasarat ja Silitysrauta. 

Käytän paljon 2 rautasahaa, kun sahaan kierrätysmaterioita pienemmiksi. Toisessa sahassa on terä poikittain ja toisessa pystysuunnassa, niin voin pilkkoa mielin määrin. Tuleva työväline on uuninpankko, missä voin ottaa päiväunet.