Kelloteollisuus Oy 1949-1952 (Jyväskylä, Tapionkatu 11)
Sähkömekaaniset kellot olivat uutuus 1940-luvulla. Ajatus sähkömekaanisten kellojen valmistamisesta Suomessa syntyi, kun keksijä ja tuhattaituri Bertil Frilander kuuli Saksassa käytössä olleista synkronimoottorilla toimivista sähkökelloista. Ajatus johti vuonna 1949 Kelloteollisuus Oy:n perustamiseen.
Bertil Frilander toimi Kelloteollisuus Oy:n toimitusjohtajana ja vastasi myös kellojen suunnittelusta ja muotoilusta. Yrityksessä oli mukana myös helsinkiläinen kelloseppä ja tukkukauppias Uuno Tuomi, joka otti yksinoikeudella kellojen tukkumyynnin hoitaakseen.
Kelloteollisuus Oy työllisti parhaimmillaan 11 työntekijää. Mukana olivat mm. kelloseppä Kytölän pojat Olli, Jaakko ja Erkki, jotka aiemmin olivat työskennelleet Hienopaja Hehkun palveluksessa. Kellojen koneistot tehtiin kokonaan omassa tehtaassa. Puiset kotelot valmistettiin jyväskyläläisessä Virtasen puusepänverstaassa. Kotelon muotoja oli useita: pyöreitä ja nelikulmaisia seinäkelloja, ”napoleonin hatun” -muotoisia seinä- ja pöytäkelloja sekä kaapillisia seinäkelloja. Myös puuvaihtoehtoja oli lukuisia mm. jalava, mahonki ja tammi.
Kaiken kaikkiaan Kelloteollisuus Oy valmisti noin 8000 vaihtovirtakelloa. Kellojen valmistus loppui vuonna 1952.
Lähde: Suomen Kellomuseo